Има ли начин да си осигурим допълнителни пари извън пенсията за времето,

...
Има ли начин да си осигурим допълнителни пари извън пенсията за времето,
Коментари Харесай

Как да увеличим пенсията си?

Има ли метод да си осигурим спомагателни пари извън пенсията за времето, откакто спрем да работим и по този начин да не се тормозим за старините си?

Това може да стане с спомагателна пенсия - различна от втората пенсия, за която всички, родени след 1960 година, се обезпечават в повсеместен пенсионен фонд, както и с пенсионна застраховка. Двата продукта не са еднотипни и оферират друга рентабилност.

Пенсионната застраховка, наричана още рентна, дава опция спестените ви средства да нарастват в резултат на вложението им в нискорискови и високодоходни капиталови принадлежности.

Сключвайки пенсионна застраховка, получавате и данъчни преференции, както и опция да употребявате застраховката си, ако се нуждаете от заем. Тя е тип спестовна застраховка.

Пенсионното обезпечаване е вариация на рентната застраховка, защото на застрахования се изплаща застрахователна сума (ежемесечно, тримесечно, шестмесечно или годишно) от момента, в който навърши пенсионна възраст. Изплатената лихва се явява като спомагателна пенсия, от където идва и името ѝ.

Такива, с изключение на пенсионната, са застраховка живот, застраховка за стипендия (сключва се от родителя или родственици на застрахования в интерес на малолетни деца, като срокът на застраховката нормално изтича при навършване на 18 година на малолетното лице), детска застраховка (тя изтича с навършване на 18-годишна възраст, като застрахованият получава или еднократна сума, или заплащания всеки месец).

Важно за хората е да знаят, че при спестовните застраховки застрахователят дължи плащане не единствено при настъпване на застрахователното събитие, само че и при приключване периода на контракта и при настъпване на други условия, уговорени в него.  

Рентната застраховка е персонална инвестиция, която обезпечава в допълнение обезпечена лихва.

Какво покрива пенсионната застраховка?

Рисковете, които покрива тази застраховка, зависят от това какво ще включите в контракта с вашия осигурител. Най-често покритието ѝ е:

- при гибел на застрахованото лице през периода на отсрочката платените застрахователни награди се връщат на ползващите лица и застраховката се прекратява;

- при трайна загуба на работоспособност, настъпила през периода на застраховката, вследствие на акцидент от и над 30% (или 50 %) застраховката се освобождава от по-нататъшно заплащане на месечните награди до приключването ѝ. Задължението за погашение на цялостния размер на контрактуваната месечна лихва остава в действие.

- при гибел на застрахованото лице през периода за приемане на рентата, в случай че застраховката е подписана „ с заместничество “, на ползващите лица се изплаща запаса на застраховката към датата на гибелта.

Колко ще ни коства тази застраховка?

Няма точна такса, която да платите, като размерът на застрахователната награда се дефинира при подписване на застраховката и сключване на застрахователната лавица. Той зависи от възрастта на застрахованото лице, интервала на отлагане, периода на приемане на месечната лихва, размера на месечното заплащане и избора на заместничество.

Кой може да си направи пенсионна застраховка?

Тя се подписва с физически лица над 16-годишна възраст и с юридически лица (тоест работодатели), които могат да сключат пенсионна застраховка за своите чиновници, като бонус към заплатата.

Няма ограничаване за горната възраст на индивида, който може да бъде подписа такава лавица, защото при внасянето на еднократна награда може неотложно да стартират рентните заплащания или заплащането на пенсията да се извърши с отсрочено начало.

Друго значимо нещо е, че при тези застраховки, за разлика от застраховките живот, не се събират данни за здравословното положение на застрахования. Размерът на пенсията или на вноската се договорят съгласно желанията на застрахования и изискванията на сдружението.

Най-често, според от периода на приемане на пенсията, застраховките биват срочни, т.е. за 5, 10, 15 години или пожизнени. Според метода на внасяне на застрахователната награда и началото на приемане на пенсията, те се разделят на:

- застраховки с еднократна награда и неотложно започване на рентните плащания;

- застраховки с еднократна награда и отсрочено начало на заплащане на пенсията;

- застраховки с периодическа награда и отсрочено начало на заплащане на пенсията (срокът на отлагане е в години или до навършване на избрана възраст от застрахования).

Вече посочихме, че според от това какъв брой са застрахованите, то тя може да е самостоятелна или групова. В контракта би трябвало да се уточнят и правата на наследниците, което също въздейства на цената.

Интересен вид е взаимната пенсионна застраховка, която обезпечава пенсия и на преживелия брачен партньор пожизнено или за избран интервал. При нея са вероятни разнообразни разновидности, като да вземем за пример преживелият брачен партньор да получи и пенсията на починалия или половината от нея и така нататък

При прекратяването на внасянето на застрахователните вноски, в случай, че те са плащани за интервал по-голям от една година, договорът може да остане в действие за понижена сума на пенсията или да бъде възобновен, като се изплатят пропуснатите и настоящите вноски, като в някои случаи те могат да бъдат и увеличени със съответната рента за интервала, през който не са внасяни, написа Darik Business Review.

При предплащането на годишните награди може да се направи надлежно понижение на вноската в сходство с изискванията на застрахователя.

Пенсионните застрахователни вноски се олихвяват с техническата рента и се усилват с частта от капитализираните финансови доходи от интервенциите с вложението на средствата. Изплащането на лихвата се прави по разнообразни способи, според от желанието на застрахования.

Кое е по-изгодно - спомагателна пенсия или пенсионна застраховка?

Както споменахме първоначално, сред третия дирек на пенсионното обезпечаване и пенсионната застраховка има няколко разлики.

Най-важната е, че при застраховката имате еднообразно покритие от първия ден на сключването й, до момента в който при спомагателното пенсионно обезпечаване сумата, която бихте получавали първоначално, е доста дребна, защото имате малко вноски, а заплащането на трета пенсия зависи от натрупването им.

Друга основна разлика, е че при застраховката не би трябвало да пропускате нито една вноска, тъй като няма да можете да се ползвате от покритието по полицата. При доброволното пенсионно обезпечаване обаче можете да внасяте когато и колкото поискате.

Средствата се натрупват и можете да ги изтеглите във всеки един миг или да ги оставите да станат още повече. При спестовната застраховка живот също можете да изтеглите средствата авансово, само че това не е преференциално за вас.

Данъчните преференции и при двата продукта са идентични. До 10% от облагаемия приход се признават за разход, в случай че средствата са за покупка на лавица по застраховка живот или са импортирани във фонд за непринудено пенсионно обезпечаване.

Все отново изборът по какъв начин да увеличите приходите си след пенсия зависи от вас.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР